Welkom op mijn bouwblog

Volg hier mijn bouwavontuur op de Vossenberg
72

Bouwmaterialen

Silicaatstenen voor de binnenmuren

Silka 15 HIGH (Xella)
Silicaatstenen zijn volle grootformaatstenen uit kalkzandsteen.


Ze bestaan uit een mensel van zand, kalk en water. Ze hebben een gladde, witte oppervlaktestructuur, zijn beschikbaar in een hele reeks formaten en kunnen gebruikt worden voor de volledige ruwbouw, zowel voor zichtbaar als te pleisteren metselwerk.
Doordat silicaatstenen niet worden gebakken, maar onder hoge druk geperst, kost hun productie minder energie dan bij voorbeeld de productie van baksteen. Het milieuvriendelijk productieproces vormt voor de fabrikanten dan ook een troef om uit te spelen.
Kalkzandstenen hebben een goede vochthuishouding en een zeer hoog draagvermogen. Door hun gewicht en hardheid bieden ze een degelijke akoestische isolatie en een goede brandweerstand.
De jongste jaren worden kalkzandstenen steeds vaker verlijmd in plaats van gemetseld. Het groot voordeel van verlijmen is dat de voegen slechts 2 mm dik zijn (tegenover 1 cm bij mortelvoegen). Dit komt vooral de druk- en treksterkte van het metselwerk ten goede. Tand- en groefsystemen zorgen voor een snelle én nauwkeurige positionering en dus een hoger rendement.

De zware en harde blokken zijn wel iets minder makkelijk te manipuleren en in te slijpen voor het plaatsen van leidingen dan snelbouwblokken. Inspelend op de behoeften van de markt ondervingen de fabrikanten dit probleem door ingewerkte duimgaten en handvaten en de ontwikkeling van "light" lijmblokken. Een bepaald gatenpatroon in de silicaatstenen zorgt voor gewichtsbesparing én kant-en-klare leidinggleuven.
http://www.xella.be/html/bel/be/silka_produkten.php?language_id=15&countries_id=3&area_code=1&product_id=137&sub_detail_type_id=26&dyn_section=sub_detail

Foamglas Perinsul
extra isolerende 1e laag om de koudebrug tussen de silicaatstenen en de betonnen vloerplaat op te vangen.
http://www.foamglas.be/oud/ned/pdf/ficheper.pdf

Regenwaterputfilter Kessel (hoog model)
eventueel later ook het sproeiertje te installeren om de filter te reinigen, dus voorlopig al een watertoevoerslang voorzien.
http://www.kessel-nederland.nl/fileadmin/download/eba/010-695_2004_06_Regenwasserfilter_NL.pdf